27. veebr 2008

Anonüümsed kommentaatorid ahju?


Mida aeg edasi, seda hullemaks läheb. Anonüümsete kommentaatorite pihta mitte ainult ei paugutata, vaid antakse lausa valangutega. Neid manavad isegi Eesti Vabariigi kõrgeimad võimukandjad.
Seda survet ei ole mõistlik tähele panemata jätta. Justiitsminister Rein Lang soovitab moraalse kahju taotlejatele suuremaid kahjutasusid välja mõista, president Ilves oma äsjases aastapäevakõnes ütles, et "kauplust rüüstavat huligaani ja anonüümset netisõimlejat ajendab üks ja seesama tung. Nad saavad rahulduse ja kasu teiste töö, vaimu ja maine hävitamisest"; Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand kirjutas, et "inimesed, kellel on, mida öelda, loobuvad kirjutamisest, kuna autorihonorari lahutamatu osa on anonüümne sõim".
Need on kaalukad näited. Minu meelest näitab see, et ühiskonna ühe osa üks kannatuste karikas on täis saamas ja nad tahavad energiliselt midagi muuta.
See näitab ka palju muid asju: et interneti areng on toonud kaasa olukorra, kus vastakuti on sattunud põhimõttelised seisukohad uue ja vana maailma vahel. Interneti asukate vabadus ei tunnista nn Kanti imperatiivi (ära tee teistele seda, mida sa ei taha sulle endale tehtavat) ning seab virtuaalis esiplaanile absoluutse vabaduse öelda kõike, mis pähe tuleb. Katseid kohandada reaalse maailma norme virtuaalsele võtavad interneti põlisasukad väga valuliselt vastu. Sest nende meelest ongi internet ainus veel järele jäänud vabaduse väljak maailmas.
Vanas, reaalses maailmas kehtivad aga omad reeglid ja seadused. Ning virtuaalse täisvabaduse ja reaalmaailma õiguste ja kohustuste printsiip põrkuvad sädemeid lüües kokku.

Vaikiva ajastu uus definitsioon
Eestis toimub termini "vaikiv ajastu" uus defineerimine. Seni on Eestis vaikivaks ajastuks nimetatud Pätsi-ajastu ajalehtede riigitruud lipitsemist võimu ees erakorralise seisukorra tingimustes. Uus definitsioon on aga kardinaalselt teistsugune. Nimelt väidetakse, et vaikiva ajastu on kehtestanud ajakirjandus ise! Loogikat selgitab president Ilves oma aastapäevakõnes: "Kui teisitimõtlejad vaikivad - sest kergem on olla vait kui mõtleda ja selle eest peksa saada - siis ei sünni midagi paremat. Sünnib vaid keskpärasus, ja sealt edasi juba mitte midagi."
See lause vajab lahtiseletamist: president ütleb, et väärikad mõtlejad ei taha enam oma mõtteid väljendada, sest kui need on internetis avaldatud, siis järgneb sellele anonüümsete kommentaatorite sõimutulv. Tundlikud kirjutajad heituvad ning ei tahagi enam oma mõtteid avaldada.
Sekundeerib Kaarel Tarand: "Ära loe, kui see sulle ei meeldi, öeldakse kommentaaride kaitseks. Kuid eks me kõik ole tagasisidesõltlased." Seega: kuna veebis tegutsevad anonüümseid kommentaatorid, siis halvavad nad oma tegevusega vaba mõtte levikut ja kehtestavad seega vaikivat ajastut.
See on nõrk loogiline konstruktsioon, sest kommentaatorid ei ole "ajakirjandus" ega selle osagi, vaid hoopis lugejad, ja toimetused on nendega samamoodi hädas; veel vähem on ajakirjandus midagi "kehtestanud", kuid see ei olegi peamine. Peamine on see - vaenlane on leitud ja temaga tuleb midagi ette võtta!

Kes on anonüümsed kommentaatorid?
Inimesed on tundlikud. Keegi ei taha sõimata saada, mõni massohist või provokaator välja arvata. Kuid kui internet on vaba, siis tohib seal väljendada kõike mida tahetakse. Kasutajad ise juhivad internetti.
Nn kommentaatoreid on portaalide lugejate hulgas umbes 10 protsenti ja erinevalt levinud arvamusest ei moodusta nad olulist osa ei kasutajaskonnas ega klikkide tootjate hulgas. Iga portaali või veebiväljaande esilehekülg on see, mis saab maksimaalse hulga pöördumisi ja kasutajaid. Tehnoloogiliselt oleks lihtne kommenteerimine ära keelata, kuid just nimelt see olekski vaikiva ajastu kehtestamine ajakirjanduse poolt.
Kuid anonüümsed kommentaatorid ei ole lõpuni anonüümsed. Nende tegutsemistest jääb maha jälg, mis näitab, kust nende teated tulevad. Ja erinevalt levinud arvamusest ei ole anonüümsed kommentaatorid mingi pesemata ja harimata anarhistide mass, vaid enemasti hoopis riigi palgal olevad korralikud kontoritöötajad, kelle arvutid peituvad jõustruktuuride, riigiametite ja kohalike omavalitsuste tulemüüride taga. Just sealt tuleb seda musta sõimu ja parastamist, mitte aga Kopli liinidelt või Sindi alevist.
Mida nüüd selle etadmisega peale hakata? Anonüümsed kommentaatorid ei ole mitte mingid väliste märkide järgi eristatavad, vaid korralikud ametnikud, kelle sees peitub "sisemine siga". See sisemine siga möllab maksumaksja poolt kinni makstud tööajal ja toodab sõimu ja laimu. Miks mitte kõigi riigi- ja kohaliku omavalitsuste serverites ära keelata internetiportaalide ja online veebisaitide kasutamine töö ajal? Tehniliselt on see võimalik. Maksumaksja poolt tasutud tööajal pole vaja portaale vahtida ega seal kommenteerida. Sõnavabadusega pole sel ka midagi pistmist

Mida teha edasi?

Kui anonüümsete kommentaatorite halb aura määrib jätkuvalt ajakirjanduse mainet, siis tuleks ajakirjandusel endal hakata lahendusi otsima. Eeskujuks võiks võtta Eesti Ajakirjanduseetika koodeksi loomise ja selle põhjal kaasuseid lahendavate Pressinõukogu ja Avaliku Sõna Nõukogu (ASN) tegutsemise.
Mõistlik oleks luua ja kokku leppida Kommenteerimise Hea Tava (KHT), mille loomisel osaleksid kõik (ajakirjanduslikud) veebiväljaanded ja portaalid, samuti mainekamad blogijad, ASN, Pressinõukogu, Eesti Ajalehtede Liit, Eesti Ajakirjanike Liit. Selleks tuleb otsida ja summeerida kogemusi kogu maailmast ning Eestile sobiv välja sõeluda.
Kui alusdokument on valmis, siis tuleks see panna internetis avalikuks arutamiseks ja kommenteerimiseks. Siis taas parandada ja vajadusel veel üks ring teha, niikaua kuni konsensus hea tava vastuvõtmiseks selle algatajate poolt on saavutatud.
Seejärel ühinevad algatajate veebiväljundid hea tavaga ja asuvad seda järgima.
Samal ajal tuleks luua ka mingi väärikate isikute kogu, mis selle tava kasutamist jälgib, propageerib ja kaebusi lahendab. Kui enamus veebiväljaandeid hea tavaga liitub, siis kohustuvad nad ka otsuseid avaldama.
Selline kogu vajab inimesi, kes on autoriteetsed ja mõjukad nii ajakirjanduses kui eliidi hulgas, nii virtuaalis kui reaalis. Sobivad inimesed võiksid olla näiteks Linnar Viik, Marju Lauristin.
Sellise algatusega tuleks viivitamatult alustada. Praegune vastasseis ei ole kellegi huvides.
Aga mis saab siis anonüümsetest kommentaatoritest? Kas ahju või ahju peale? See sõltub hea tava kokkuleppest, mis peab arvesse võtma kõigi osapoolte vajadusi.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks ma olen anonüümne kommenteerija? Eesti ajakirjandus on erapoolik. Natuke erapooletum on Maaleht, Luigele vajalikul hetkel EE, teistpidi erapoolik loomulikult Kesknädal. ERR-i peaaegu ainuke teistmoodi-ajakirjanik on Ummelas, kuid tema tasakaalustamiseks lastakse nüüd Vikerraadios hardcore-keskivastast äripäeva-kommentaari ja ETV-st ilus-tarandit koos copyjumalatega. Kommertskanalitest tuleb rikaste ja ilusate nonstop-show-le lisaks ärapanemine, prokuratuur lekib ja Lang ei võta midagi ette, aga ainult niikaua kui justiitsmaffia oma liikme võsu pole hammasrataste vahele jäänud. Pangad võtavad KASUMINA iga eestlase taskust aastas pool keskmist kuupalka jne.
Häda ongi selles, et ajakirjandus on raha poolt väga suukorvistatud. Kui meedia jälgiks n a t u k e n e g i poliitilist tasakaalustatust, siis puuduks ka praegustel keski, rahvaliidu, ja arvatavasti ka sotside ja roheliste mõttekaaslastel nii tungiv vajadus kommentaariumides tatti pritsida, liikluses iga hinna eest ennast tõestada ja "vastassuunavööndisse kalduda" Pakun Sulle, Priit, välja võimaluse: otsi oma lehe kaudu teistsuguse poliitilise orientatsiooniga kirjutajaid. Siis olen oma nime all.

Anonüümne ütles ...

Miks ei saa seadusandlikult kommentaare reguleerida, saab küll. Itaalias on näiteks töös seaduseelnõu, mis nõuab blogipidajate registreerimist. Selle nõude rikkujaid karistatakse.

Üldiselt on probleem ju tõesti vaid suurte lehtede netikommentaarides. Lehtedel oleks väga lihtne liigutus neid kommentaare toimetada, mitte valikuta avaldada, mis oleks ju normaalne ajakirjanduslik praktika. Olgu kommentaarid anonüümsed, aga olgu nad toimetaja poolt enne avaldamist läbi vaadatud! Aga lehed järjekindlalt keelduvad sellest. Hüva, nüüd oodake ära seadusandja otsus.

Kujutan ette, et kunagi oli sama olukord alkoholi ja uimastitega - nende levik ja väärtarvitus ületas ühiskonna valuläve. Kindlasti oli kõrtsmike ja diilerite huvides kuulutada, et "tagasipöördumist vana juurde ei tule", aga näe, tuli küll. Alkoholi- ja uimastiregulatsioon ei ole neid pahesid küll täielikult välja juurinud (ka eelseisvad meetmed ajakirjanduse vastu ei garanteeri, et mõni laimuauk kuskil ei säili), kuid ilma seesuguse regulatsioonita oleks olukord palju-palju hullem.

Anonüümne ütles ...

Я тебя уверяю Приитерская Серебренная Гора =не поддаватся некакому давлению со стороны первых лиц=
потому что все правительство связанны с НЛО и выпольняют ихне приказы;
пётр иваныч чухной

Anonüümne ütles ...

vabandage aga kui te soovite muidugi sama rada käia nigu meil Venemaal,et eraldada oma internet muust maailmast-alustage kasvõi kohe ASN-ide ja KHT-de juurutamist:
võibolla jõuate ka venedest ette.

üldiselt on ikka hea tava juba ammu kõigile internetikasutajajle selge-vaadake kasvõi erinevaid ajalehti ja nende kommentaariumeid ja kommenteerijaid.Isereguleeritav registreeritud kasutajate hindamissüsteem on juba niigi /valus/ mõnele kommenteerijale-ta lihtsalt kustutatakse kuigi vahest ka ebaõiglaselt.
Siin aga on meil tegemist hoopis hulllemaga -täissöönud esimesed ja teised mehed ei suuda lihtsalt enda kulul kuulda ja seda enam näha,et NEILE keegi tõtt näkku loobib-ja veel mingisugune mittekeegi!!
austusega stirlits

Anonüümne ütles ...

Tere, Priit!

Ajakirjandusteooria seisukohast loetakse artiklite kommentaariumit osalusajakirjanduseks. Seega võib julgelt väita, et igasugune kommentaariumi ohjeldamine seaduste või reglementide abil pärsib sõnavabadust.

Anonüümsuse kasuks räägib ka seik, et mõnikord lisandub käsitletavale teemale olulisi infokilde just anonüümsetelt kommentaatoritelt. Selline süsteem võimaldab omakorda ajakirjanikel teemat edasi arendada ja panustab uuriva ajakirjanduse arengusse.

Eesti on väike ja poliitikute nurin selles küsimuses viitab peaasjalikult üleminekuühiskonna puudulikule/arenevale poliitilisele kultuurile. Ma ei pea silmas seda, et poliitik peaks olema sopa-sõimu märklauaks, kuid oma isikut puudutava kriitika (olgu see kui rumal tahes) pihta haavumine demonstreerib kõnealuse isiku erapoolikut suhtumist.

Kommentaarium on uue meedia uus väljund uue ajastu inimestele. Leian, et süsteem, kus kommentaarium ise reguleerib sobimatute kommentaaride likivdeerimist, on piisavalt efektiivne, et sellest mitte poliitilist küsimust teha. Riigis on palju põletavamaid probleeme kui poliitikute hauale sünnitet plaanid vaba ajakirjandust isikliku solvumise või varjatud profiidi eesmärgil reguleerida.

liivi ütles ...

Ei oska praegu enda poolt sel teemal midagi tarka kosta. Aga seesmine õiglustunne ütleb, et vabadus kedagi anonüümselt laimata või kuidagi teisiti mustata ei ole vabadus - see on midagi muud.

Ain Kendra ütles ...

Laimul ja infol on väike vahe vahel.
Võimalusel säilitan anonüümsuse sest - on veel piisavalt töökohti, kus oma arvamuse avaldamine oma nime alt võib garanteerida karistuse või koguni vallandamise, kui see arvamus lahku läheb ametlikust või juhi arvamusest.
Mitte et mu praegune töö selles osas riskantne oleks - kuid - tean et selliseid jagub. Ja kahju kui need inimesed ei saa enam oma teadaolevat infot teistele jagada.
Tehnilised võimalused isiksusi avada on ja jäävad - kuid nendeni minnakse tõesti vaid siis kui asi on kriminaalne.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et otsene anonüümsete kommentaaride keelamine ei ole lahendus, pigem selline koos pesuveega lapse väljaviskamine. Kustutada tasub vaid selliseid kommentaare, mis ilmselgelt tooksid (kannatanu või korrakaitse aktiivsuse korral) kirjutajale kaela kriminaalasja. Anonüümsuse taga pole sugugi ainult hirm ühel või teisel kombel karistatud saada. Mulle on täiesti mõistetav kirjutaja soov edastada sõnumit, mitte aga eksponeerida ennast selle sõnumiga. Miks mõned kirjanikud kasutavad varjunimesid, kas tõesti ainult varjamaks end võimude eest?
Teisalt on aga kommentaarides sisalduv verbaalne porno väsitav. Ma ise reeglina juba mitu aastat kommentaare ei loe. Lihtsalt ei viitsi lahmiva sõnamulina seest terasid sõeluda. Ropendav, sõimav või laimav kommentaatoronanist ei anna enamasti enesele aru, et väljendustega ülepingutamine muudab kogu tema sõnumi väärtusetuks. Isegi rohkem, kui vene kõnekeeles tarbel olevad kolmetähelised "sidesõnad", mille esialgne tähendus on haihtunud.
Mida siis teha? Võib-olla tegutseda põhimõttel "kinkisid lapsele suusad, kingi ka kepid"? Ehk tasuks mõelda kommentaaride toimetamisele, see võiks kommentaariruumile anda lisaväärtust? Toimetamine ei tähendaks redigeerimist, vaid kommentaaride jaotamist alajaotustesse a'la "Väga huvitav", "Üldiselt keskpärane mõne toreda mõttega", "Ei midagi uut" ja "Hala ning sõim". Loomulikult saab neid alajaotusi tekitada erisuguseid ja ühes kommentaariruumis võib ühel ajal olla kasutusel mitu eri diferentseerijat - iga näitaja põhjal saab kommentaar oma märgendi ning lugeja saaks teha oma valiku filtrite abil. Sellise filtritega kasutajasõbraliku lugejaliidese tegemine poleks ilmselt probleem, ressursimahukaks kujuneb toimetamine. Automatiseerida saaks mingi märksõna leidmisel kommentaarist selle paigutamine alajaotusesse "Roppused", kuid korralikum sisuline analüüs jääks ikkagi inimtoimetaja teha.
Sellises lahenduses peitub veel üks aspekt - kommentaator saaks oma sõnumile hinnangu. Loomulikult on selles mingi määr subjektiivsust, kuid ma arvan, et reeglina mitte olulisel määral. Hinnangud määravad kommentaariruumi näo. Mõnes aktiivses kommentaarikeskonnas võiks ju hinnangud olla jaotatud ka toimetajati, kellel võib olla võimalus tahtmise korral lisada omalt poolt paar lauset. Või peaksid toimetajad olema anonüümsed? ;-)

Ain Kendra ütles ...

Kõik uus on unustatud vana - Päevalehe eellase portaalis (Mega) olid ju olemas tärnid mida jagati kommentaatoritele.