13. juuni 2008

Pane endale kroon pähe!

Raske on samastuda kaaskodanikega, kes esimeste päikeseliste päevade alates ajavad garaažist välja tuliuue Ferrari, Maserati või Porsche. Buumimajandus on ka Eestis sünnitanud suure hulga inimesi, kelle jaoks ka negatiivse majanduskasvu tingimustes on alati suvi, ja kes võivad ikka lahtises autos ringi sõita, juuksed tuules lehvimas.
Mida teeme meie, ülejäänud? Ei loobi enam muretult kaubakorvi kõike, mis esimesena käe alla satub. Muudame tarbimisharjumusi: loobume pakendatud ja viilutatud juustu, vorsti, suitsu- ja soolakala ostmisest, sest letist on neid palju odavam osta – milleks maksta vaakumi eest plingis kilepakendis? Nn tervislike, light-lahjade toiduainete asemel, millest on keerulise protseduuriga rasvad eemaldatud, kuid hinnale sellevõrra rohkem otsa pandud ostmise asemel pöördume tagasi tavaliste toiduainete poole. Kes rasva kardab, sööb lihtsalt vähem! Silm näpus, võrdleme erinevate toodete hindasid riiulisiltidel ja leiame sealt mitukümmend krooni soodsamaid.
Euroopa Liidu suurim kingitus Eestile on toiduainete hinnasildile kirjutatud kilohind. Ilma selleta oleks uut moodi mõtlev inimene kaupluses nagu ilma käteta, sest kes oskab ja jaksab tagasi arvutada nurgelise kaalu ja kümne viiluga paksendis oleva toidu tegelikku hinda.
Hüpermarketi eesruumis maasikaid ja murelite ostmise asemel tuleb osta turult, kus nende hind on kordades madalam. Hm, kas on ikka vaja osta uut suvekuube ja –kingi, kui eelmise hooaja omad on täitsa uued ja vähe kantud? Miks vahetada möödunudaastaseid, kahetuhandekrooniseid päikeseprille uute vastu?
Kena on istuda tänavakohvikus või restoranis nädalalõpulõunat süüa, kuid kas on mõtet maksta vereimejalikku hinda sama õlle või siidri eest, mida poes müüakse 3-4 korda odavamalt? Kas südametunnistus lubab tassitäie tee eest maksta 30 krooni, kui poes saab selle eest teepakke kuu aja peale ette?
3-kihiline lumivalge luksustualettpaber võib vahetuda ümber poole odavamaks ja loodusesõbralikumaks.
Maanteel võib sõita 90 kilomeetrit tunnis, nagu ette nähtud ning hoida bensiinikulu normi piirides. Maha terroristid, kes ennast autole tihedalt sappa riputavad ja püüavad kiirust sajale sundida. Sajakilomeetrilise kiiruse juures pole praktiliselt ajavõitu, kuid bensiinikulu palju suurem. Kel raha taskus põleb, las sõidab siis mööda.
Kõikjal endi ümber näeme, et rahakotti raudu on võimalik kuumenemisest säästa. Inimesed hoiavad kokku, piiravad mõttetuid kulutusi.
Tegelikult on käes see kauaoodatud aeg, mil tarbija saab tõestada, et ta on kuningas. Mõtelda enne ostmist mõnusalt kaua ja valida soodsamate hindadega kauplus ja soodsam kaup. Mitte enam külastada poodi, kus on ükskõiksed teenindajad ja kõrged hinnad. Lükata tagasi kaupmehe ühepoolne „pakkumine“ ja hääletada rahakotiga.
Oo suvi! Milline tore aeg!
(Ilmunud Eesti Ekspressis)

Kommentaare ei ole: